- Firmanızdan ve sunduğu hizmetlerden bahseder misiniz?
TEB Arval, TEB Holding ve BNP Paribas Grubu iştiraki olan Arval’in ortaklıklarıyla 2007 yılında kuruldu. Global ortağımız Arval 1989 yılından itibaren 30 ülkede 7.000'in üzerinde çalışanıyla araç kiralama ve sürdürülebilir mobilite çözümleri alanlarında faaliyet göstermektedir. Bugün Arval‘in yönettiği filo araç sayısı 1,4 milyona ulaştı.
TEB Arval olarak bu global uzmanlığı, tecrübeyi ve TEB’in piyasadaki güçlü marka imajını birleştirerek firmalara operasyonel kiralama ile tam kapsamlı filo yönetim hizmeti vermekteyiz.
Müşterilerimize taleplerine uygun, güvenilir ve esnek çözümler sunuyoruz. Şirketler sürücü iletişimi de dahil olmak üzere tüm filo yönetimi operasyonunu bize devrederek günlük operasyonel yüklerden kurtuluyor ve asıl faaliyet alanlarına odaklanabiliyorlar. Müşterilerimizin tüm araç filosunun yönetim sorumluluğunu üstlenerek, periyodik bakım, arıza onarım hizmeti, muayene işlemlerinin takibi, HGS yönetimi, araçların takibi, lastik saklama ve değişimi, yol yardım, yedek araç hizmetlerini TEB Arval’in müşteri memnuniyetine dayanan yüksek hizmet kalitesi ile gerçekleştirmekteyiz. Bu yüksek hizmet kalitesini, müşterilerimizi Arval Beyond stratejimiz doğrultusunda daima odağımızda tutarak onların ihtiyaç ve talepleri doğrultusunda kendimizi sürekli yenileyerek sağlamaktayız.
Bu alandaki en önemli gücümüz ise tüm bu beklenti ve ihtiyaçları zamanında ve doğru bir şekilde analiz eden uzman ekiplerimiz. Onlar müşterilerimizin mevcut filo kiralama ihtiyaçlarını ve beklentilerini sürekli olarak analiz ediyor ve işletmeler için orta dönem, uzun dönem ve elektrikli araç kiralama konusunda doğru araçları ve hizmetleri belirliyorlar.
Geçen yılın ikinci yarısında dört büyük şehirde müşterilerimize daha yakın olabilmek için bölge müdürlüklerimizi oluşturarak alanında uzman arkadaşlarımızı bölgelere atadık.
- Covid - 19 salgını halen tüm dünyayı etkilemeye devam ediyor. 2022 yılında dünya ve Türkiye ekonomisine ilişkin beklentileriniz neler? Kısa ve orta vadede ekonomiye ve operasyonel kiralama sektörüne dair öngörüleriniz nelerdir?
Salgının etkisi tüm dünyada ve ülkemizde devam etmekte. Çip sıkıntısı ile de birleşince özellikle otomotiv ve dolayısıyla operasyonel araç kiralama sektörleri de ciddi anlamda olumsuz olarak etkilendi. Yeni yılın başlarında salgın etkilerini yoğun bir şekilde hissedeceğimize ancak ikinci yarıda genel olarak alınan önlemlerle ve aşıların yaygınlaşmasıyla durumun daha iyiye gideceğine inanıyoruz. Dünya genelinde salgının yavaşlamasıyla birlikte tedarik zinciri ve ekonomi üzerindeki olumsuz etkileri de azalacaktır. Mevcut piyasa koşullarında ise firmaların kısa ve orta vadede araç satın almak yerine operasyonel kiralamayı tercih edeceklerini düşünüyoruz.
- Covid-19 salgını tedarik zincirinde bozulmalara sebep oluyor. Otomotiv sektöründe de, yarı iletken çip tedarikinde yaşanan sıkıntıya bağlı, araç tedariki sorunu yaşanıyor. Bu durum operasyonel kiralama sektörünü ne şekilde etkiliyor?
Son dönemde Covid-19 ile birlikte dünya genelinde yaşanan çip krizi de otomotiv sektörünü ciddi anlamda etkiledi. Otomotivde üretimdeki azalış tedarikte aksamaları, araç teslimat sürelerinde gecikmeleri beraberinde getirdi.
TEB Arval olarak bu zorlu süreçte danışman yaklaşımımız ile müşterilerimizin yanındaydık. Salgının yılın ilk ayından itibaren yeniden artışa geçmesi ile 2022 yılının özellikle ilk yarısında da bu sıkıntıların devam edeceğini öngörüyoruz.
Tedarikte yaşanan bu sıkıntılar nedeniyle araç bulmak zorlaştı. Bu yüzden bazı firmalar mevcut araçlarının yenileme süreçlerini uzattılar. Bazıları ise son dönemde ciddi bir talep artışı yaşadığımız 2. El Araç kiralama ürünümüzü tercih ettiler. Bu yaşanan zorluklar bizleri yeni ve esnek ürün ve hizmet modellerine yöneltmekte. Müşterilerimizin bize duyduğu güven; piyasadaki tecrübemizin, TEB marka imajının ve global ortağımız Arval‘ın gücünün doğal bir sonucudur. Sektöre baktığımızda bu tür zor dönemleri kısa süreli kazanca, fırsata dönüştürmek isteyenlerin yine kısa sürede pazardan elendiklerini görüyoruz.
- Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nde yapılan son düzenlemeler ile birlikte ticari araç kiralamanın önü büyük ölçüde açıldı. Ticari araç kiralamaya olan talep nasıl? TEB Arval olarak müşterilerinize nasıl bir hizmet sunmaktasınız?
TEB Arval olarak, şirketlerin hafif ticari araçlarını hızlı ve güvenilir biçimde satmalarına ve bizden araçlarını kiralamalarına yardımcı olarak değişimi başlatıyoruz. 2019 yılında yapılan bu düzenleme ve Haziran 2021’de ticari araç kullanımlarında gerekli olan K2 belgesini çıkartmak için istenen öz mal şartının kaldırılması firmamız için oldukça büyük bir avantaj sağlamakta.
Özellikle artan araç fiyatları, pandemi nedeni ile giderek büyüyen lojistik sektörü bu araç tipine duyulan talebi ve doğal olarak kiralamaya olan talebi de artırdı. Bu artışı sektör verilerinden de teyit etmekteyiz. TOKKDER’in yayımladığı operasyonel araç kiralama sektörü verilerine göre filo içerisinde hafif ticari araçların payı 2018 sonu itibarıyla %2,9 iken 2021 yılı 3. çeyrek verilerine göre %4,8’e çıktı.
Ticari araçların kiralanabilir olması ile birlikte filodaki ticari araçları satın almak yerine sermayelerini işlerine yönlendiren işletmeler verimlilik ve finansal yükler açısından çok daha avantajlı konuma geçmekteler. Tahmin edebileceğiniz gibi şirketlerin filolarındaki hafif ticari araçların birçoğu hala öz maldır.
TEB Arval olarak hafif ticari araçların kiralanmasını mümkün kılan Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nde yapılan düzenlemeden hemen sonra her şey dâhil hizmet anlayışı ve geniş yelpazedeki araç modelleri ile müşterilerimizi operasyonel kiralamanın rahatlığıyla buluşturmaya başladık. Onların ihtiyaçlarına özel tasarladığımız çözümler ve danışman yaklaşımımız ile doğru araç seçiminden başlayarak zaman tasarrufu ve filo yönetimi kolaylığı sunuyoruz. Araçlar ve sürücüler için gereken hafif ticari belge süreçlerini müşteri adına tamamlıyoruz. Belgelerin geçerliliklerini uzman danışman ekiplerimiz aracılığıyla takip ediyoruz ve böylece müşterilerimiz belge süreçlerini kolaylıkla çözüme kavuşturmuş oluyor. Araç arızalarını ve iş akışına olan etkilerini en aza indirme, performans optimizasyonu ve sürücü yönetimi konularında şirketlere tavsiyelerde bulunarak, kaza riskini azaltmak ve hasar oranlarını düşürmek için güvenli sürüş eğitimleri de sunmaktayız. Bu eğitimlerin önemli bir etkisi de şirketlerin yakıt maliyetlerinin azaltılmasıdır. Düzenli olarak bakımı yapılmış ve iyi durumda olan hafif ticari araçlar, olumlu bir şirket imajı oluşturulmasına katkı sağlarken sürücülerin memnuniyetini de artırıyor. Her şey dahil hizmet anlayışı ile sunduğumuz bu paketimizle ticari araç kiralamaya olan talebin ve firmamıza olan ilginin artması bizim için memnuniyet verici.
- Covid - 19 salgını mobilite ihtiyacının karşılanması için farklı akımları ortaya çıkardı. Teknoloji de mobilite çözümleri için artan oranda kullanılıyor. Firma olarak teknoloji alanında ne tür yatırımlarınız var?
Pandemi ile birlikte güvenli ulaşım ve mobilite ihtiyacı kısa ve orta vadede stratejik bir konu haline geldi. Mesafe kuralı, temas, hijyen gibi faktörler hem bireysel hem de kurumların çalışanlarına sunduğu mobilite tercihlerini etkilemeye devam ediyor. Son verilere göre pandemi öncesi 2019 yılının ilk 6 ayında İstanbul’da 1 milyardan fazla kişi toplu taşıma kullanıyorken 2021 yılının ilk 6 ayında bu sayı %49 düşüş gösterdi.
Operasyonel kiralama ve mobilite dünyasının geleceğine ışık tutmak amacıyla her yıl yapılan Arval Mobility Observatory’nin hazırladığı 2021 Mobilite ve Filo Barometresi’nin Türkiye’deki araştırma sonuçlarına göre; şirketlerin %71’i önümüzdeki 3 yıl içerisinde filolarını büyütmeyi hedefliyor. Bu oran geçen yıl %48 seviyelerindeydi. Filolardaki büyüme beklentilerinde en çok öne çıkan neden ise COVID-19 nedeniyle çalışanlara güvenli bir ulaşım aracı sunmak oldu. Geçen yıl araştırmaya katılan şirketlerin %41’i toplu taşıma kullanırken; 2020 yılında toplu taşımaya olan ilgi %20’lere düştü.
TEB Arval sürücülerinin güvenliğini en üst seviyeye taşıma hedefimiz ile ürün ve hizmetlerimizi, teması minimum düzeye indiren, hızlı ve güvenilir araç kiralama çözümleri olarak uyarladık. Kapıdan kapıya hizmet daha da önem kazandı ve vale hizmetimizi daha fazla kullanmaya başladık. TEB Arval olarak Arval Beyond stratejimiz doğrultusunda müşterilerimize esnek, farklı hizmet modelleri ile sürdürülebilir bir mobilite hizmeti sağlamak önceliğimiz… Bu doğrultuda araç paylaşımı, alternatif yakıtlar gibi sektörde etkisini artıran trendlerin hızlanarak devam edeceğini öngörüyoruz. Özellikle araç paylaşımı gibi mobilitenin hızlanmasını sağlayacak çözümler sektörde potansiyeli yukarı taşıyor. Tüm bu çözümleri sunarken dijitalleşmeyi de eş zamanlı olarak ele almaktayız. Dijitalleşmenin ve bu alanda hazır olan firmaların rekabette öne çıktığını özellikle pandemi döneminde gözlemledik.
Geçen yıl Aralık ayında filo yöneticilerimizin ve sürücülerimizin beklenti ve ihtiyaçlarına yönelik şirketimizin belirli departmanlarından katılımcı arkadaşlarımızla müşteri yolculuğu çalıştayı düzenledik. Sunduğumuz birçok hizmette doğru şekilde dijitalleşmenin müşteri memnuniyetini doğrudan etkilediğini gözlemlemekteyiz. Özellikle filo verilerine 7/24 erişim sağlayan çevrim içi raporlama araçlarımız ile filo yöneticilerinin işlerini daha da kolaylaştırmaktayız. TEB Arval Yolda araç takip sistemi ile filolarımızın dinamik bir şekilde yönetilmesini ve performanslarını analiz ediyoruz. Tüm bu analizlerimizi de müşterilerimiz ile dijital ortamda paylaşıyoruz.
Hedefimiz tüm süreçlerimizde gerekli dijitalleşme adımlarını tamamlayarak müşterilerimizin beklentilerini ve değişen mobilite ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde mükemmel bir müşteri deneyimi sunmak.
TOKKDER Filo ve Rent a Car Dergisi Ocak-Şubat 2022 Sayısı